Herinneringsmuseum in Simeon & Anna

Een herinneringsmuseum omvat spullen, afbeeldingen, geuren, geluiden en documentatie uit de afgelopen eeuw.
Het gekke oranje meubilair uit de jaren zeventig is er te zien, de fietsplaatjes en distributiekaarten uit de oorlog, maar ook de benzinedistributiebonnen uit de oliecrisis, de oude Solex en Puch. Er zijn compleet ingerichte ‘stijlkamers’ uit vervlogen jaren, zoals een woon- en slaapkamer, keuken, schuur, kinderkamer, enz.
De oude hout-, kolen-, petroleum-, gas- en elektriciteitskachels en fornuizen, de vimbussen, de tomado-apparatuur, de oude radio’s en televisies, het is er allemaal en nog veel meer.
Door middel van het tentoonstellen van objecten uit het verleden, ofwel conversation pieces, komen herinneringen van mensen tot leven, komen verhalen naar boven. Ouderen vertellen graag over vroeger, met het Herinneringsmuseum kunnen ze die tijden ook laten zien. Het museum biedt dragers van het collectief geheugen een verzamelplaats. De mensen die in en rondom Simeon en Anna wonen zullen het museum dragen en voeden met verhalen en voorwerpen. Het herinneringsmuseum zal laagdrempelig zijn, een fijne plek worden voor buurtbewoners van verschillende leeftijden en achtergronden. Het zal een plek zijn waar mensen hun verhaal kunnen vertellen, en waar culturen verbonden worden. Verbroedering van etnische groepen gaat vanzelf als je elkaars wortels leert kennen.

De doelstellingen voor Simeon en Anna, een in transitie verkerende locatie:
De uiteindelijke bewoners van Simeon en Anna zullen mensen van alle leeftijden zijn, vitaal en kwetsbaar, met een kleine beurs. In Simeon en Anna zal het principe van wederkerigheid in de huurprijs opgenomen worden. Het herinneringsmuseum zal een rol kunnen spelen in de vervulling van deze wederkerigheid: er zijn veel vrijwilligers nodig om het museum te onderhouden, te bemannen, of een rol te spelen in de communicatie/PR/etc.

De stuurgroep Transitie is enthousiast over de plannen, en er staan gesprekken gepland met de wijkcoöperatie, die een belangrijke rol zal spelen in de invulling van de plint van het gebouw. Op deze manier wordt gezocht naar een duurzame plek voor het museum in een gebouw vol veranderingen.

Op dit moment wordt er nog gezocht naar partners die dit project willen helpen realiseren. Voor meer informatie 06 29592619 of dignusfriends@gmail.com.

42000 / 42000