Paro de Zeehond

Paro de Zeehond is een knuffelrobot bestemd voor mensen in een ver gevorderde stadium van dementie waar contact bijna niet meer mee mogelijk is.
Paro is een therapeutische robot. Het is een baby zadelrob, bedoeld om een kalmerend effect te hebben en emotionele reacties te ontlokken aan patiƫnten in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Het gebruik is vergelijkbaar met therapie met behulp van dieren, maar zonder de negatieve aspecten.
Paro is ontworpen door Takanori Shibata van het Intelligent System Research Institute van het JapanseNational Institute of Advanced Industrial Science and Technology in het begin van 1993. Het werd voor het eerst gedemonstreerd aan het publiek aan het eind van 2001 en werd een Best of Comdexfinalist in 2003. Handgemaakte versies worden verkocht sinds 2004.
De robot heeft tactiele sensoren en reageert op aanrakingen door het bewegen van de staart en het openen en sluiten van de ogen. Tevens reageert het op geluiden en kan het stemmen herkennen. Het kan emoties tonen zoals verbazing, blijdschap, en boosheid. Het produceert klanken die lijken op een echte baby zeehond en (in tegenstelling tot een echte baby zeehond) is actief tijdens de dag en slaapt 's nachts.

Het project beoogt voor twee locaties, Antonius Binnenweg en Laurens Blijdorp, een Paro knuffelrobot en een eenmalig onderhoudspakket aan te schaffen.

13552 / 13552